België bijt door en Neymar rolt door

04 juli 2018 | Erwin Meeks | WK-Columns

Wie tijdens dit WK over voetbal schrijft, die kan de oud papierbak maar beter in de buurt houden. De gebeurtenissen in Rusland volgen elkaar in hoog tempo op, en zijn voorzien van verrassende wendingen of een bedrieglijk scoreverloop. Zo dacht ik na de 0-2 van Japan dat ik mijn potloden kon gaan slijpen voor een puntgave en prikkelende analyse van de zoveelste onnodige en vroegtijdige uitschakeling van de Belgen. De woordgrapjes in relatie tot het televisieprogramma ‘Vlaanderen Vakantieland’ lagen al klaar. Ik zou er schande van spreken hoe zo’n begaafde voetbalploeg zich kon laten aftroeven door elf ren-je-rot voetballers uit Japan. Maar ik zou ook een diepe oosterse buiging maken voor de sublieme verdedigende acties van oud-VVV’er Maya Yoshida, voor de sprong- en sprintkracht van Yuto Nagatomo en de balbehandeling van doelpuntenmaker Takashi Inui…

Die hele analyse in een dipsaus van cultuurhistorisch perspectief kon echter de prullenbak in toen bondscoach Roberto Martínez zijn eerste heldere moment van dit toernooi beleefde. Hij begreep dat zijn België twee doorslaggevende wapens achter de hand had: de lengte en de duelkracht van Marouane Fellaini en de snelheid plus diepgang van Nacer Chadli. Bovendien bleken deze beide spelers gretig en tot op het bot gemotiveerd om de vermoeide Japanners echt pijn te doen. De Belgische blaffende hond kon eindelijk bijten. Tot dan toe was Kevin de Bruyne steeds verzand in te mooie en te abstracte oplossingen, had de soms individualistische Eden Hazard pech in de afwerking (bal op de paal) en gebruikte Romelu Lukaku zijn lichaam vooral op de verkeerde manier. Dankzij Chadli en Fellaini werd die impasse doorbroken, waarna de vaak weifelende Japanse doelman Eji Kawashima een halve voorzet van Jan Vertonghen in zijn doel liet ploffen als opmaat voor een sensationele comeback van de ontketende Rode Duivels.

Ondanks het doorzettingsvermogen, de kordate inhaalslag en de perfect uitgevoerde counter bij de winnende treffer van Chadli, heb ik toch nog een puntje van opbouwende kritiek. Letterlijk opbouwend zelfs, want verdedigend zag het er bij België opnieuw bij vlagen slordig en onbeholpen uit. Vincent Kompany, de breekbare maar ervaren man die normaal voorop zou moeten gaan in de strijd, blonk nu uit met ongekend veel balverlies en halfslachtig verdedigen. De centrale verdediger werd zelfs onterecht gered door de scheidsrechter, toen na een duel bij de achterlijn Osako op weg leek om België toch nog onherstelbare schade te bezorgen. Maar de scheidsrechter zag daar, als enige, een overtreding van Osako aan vooraf gaan. In de rest van de wedstrijd straalde de wanorde bij Kompany zelfs uit naar de doorgaans onverstoorbare Vertonghen en Alderweireld, en dat moet je als coach toch niet willen.

Omgekeerd hebben dit soort hachelijke momenten de neutrale kijker wel een aantrekkelijke wedstrijd bezorgd. En daar waren we wel aan toe, na het salontafel-voetbal van Spanje tegen Rusland en het foutenfestival tussen Kroatië en Denemarken. Gelukkig werden die twee wedstrijden gevolgd door zenuwslopende strafschoppenseries, zoals ook de strafschoppenserie tussen Colombia en Engeland een dag later vol symboliek en drama zat. Toen de Deense keeper Kasper Schmeichel de ene na de andere strafschop keerde met zijn vader Peter vol emotie op de tribune, kreeg ik het familie Verstappen-gevoel. Jos en Max op een Formule1-circuit in Oostenrijk en Peter en Kasper in een kolkend stadion in Novgorod: dat soort sportmomenten zijn universeel en vergelijkbaar. Net zo goed zullen WK-kijkers wereldwijd zich synchroon hebben geërgerd aan het theather en het irritante gedrag van beroepsprovocateur Neymar tegen Mexico. Een vader die Neymar steeds zo over het veld ziet rollen, die haalt zijn zoon direct van voetbal. Hij mag dan een grootse voetballer zijn; een groot sportman is hij niet!

Erwin Meeks

Erwin Meeks is de eigenaar van VoetLicht Media en werkt als schrijver, recensent, voetbalanalist en Eindredacteur. Namens VoetbalTube bespreekt hij de gebeurtenissen op het WK Voetbal 2018 in Rusland.


België won na een zinderende slotfase uiteindelijk met 3-2 van Japan:

FacebookTwitterGoogle+

Bekijk ook..

Reageer